De longen

Er gaat lucht in en er komt weer lucht uit. Een volwassene doet dit in rust tussen 15 en 20 keer per minuut (Nederlands Huisartsen Genootschap), of rond de 25 duizend keer op een dag.

Via biochemische processing vindt er een gaswisseling plaats in de longen zodat verse zuurstof in het bloed komt voor de verbrandingsreacties van voedsel om energie op te wekken. Daarnaast wordt CO2, dat vrijkomt bij deze verbrandingen, juist vanuit het bloed aan de lucht afgegeven (Gezondheidsnet).

Bij deze gaswisseling zijn zuurstof en CO2 niet de enige stoffen die wisselen. Afvalstoffen die in de lucht zitten worden ook aan het bloed afgegeven. Eenmaal in het bloed komen deze afvalstoffen overal in het lichaam terecht (D. E. Schraufnagel et al.).

Daarnaast kunnen deze afvalstoffen ook irritaties en ontstekingen veroorzaken aan de luchtpijp en longen waardoor ziekten zoals astma ontstaan. Het UMC Utrecht meldt op haar website hierover:

De oorzaak [van astma] is een chronische ontsteking in uw longen. Uw longen reageren heftig op een groot aantal stoffen, bijvoorbeeld rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren.
UMC Utrecht

Ook als je al astma of een andere longziekte hebt blijft luchtvervuiling een probleem. Het Longfonds heeft in 2016 aan 847 longpatiënten vragen gesteld over hun fietsgedrag:

De helft van de longpatiënten blijkt meer last van benauwdheid te ervaren op de fiets dan thuis. Een kwart van de patiënten mijdt sommige fietsroutes vanwege de luchtkwaliteit en een kwart fietst door de luchtkwaliteit minder dan ze zouden willen. Brommers, scooters en ander wegverkeer worden aangewezen als bronnen van luchtwegklachten tijdens het fietsen.

Terugdringen van de luchtvervuiling helpt dus niet alleen tegen het verminderen van ziekten, het helpt ook mensen met longziekten zodat ze weer meer kunnen fietsen, zonder last te hebben van benauwdheid.